4 argumente pentru o piele fara tatuaje si piercing

4 argumente pentru o piele fără tatuaje şi piercing

Cauţi idei de tatuaje dar nu eşti sigur(ă) că este o idee bună să-ţi faci unul? Vrei să îţi faci un piercing, dar nu ştii unde ar fi mai puţin dureros? Încă te temi de reacţia părinţilor? Citeşte în continuare ca să afli perspectiva unei persoane care suferă de psoriazis de la vârsta de 12 ani.

Tatuajele şi piercing-ul – o normalitate în 2024?  

Zilele trecute am fost să cumpăr ceva de la Mega Image şi mi-a atras atenţia un text mare care promova tatuajele din albumul “Expediţie în jurul lumii” dedicat copiilor. Compania a mai promovat tatuajele în rândul copiilor şi anul trecut când a publicat “Expediţia oceanelor”. Dacă părinţii sunt indiferenţi vis-a-vis de ideea de “tatuaj” pentru copii, nu ar trebui să se mire peste 10-15 ani că copilul vine acasă tatuat din cap până-n picioare…

tatuaje expeditia oceanelor video reclama mega image
Tatuajele promovate in randul copiilor prin reclama la Expeditia Oceanelor de catre Mega Image. Captura de ecran YouTube.
tatuaje promovate de mega image expeditie in jurul lumii
Sursa: captura website Mega Image

Mesaje subliminale în favoarea tatuajelor şi piercingurilor găsim la tot pasul. Privesc o reclamă la job-urile oferite de McDonald’s, iar într-o secvenţă scurtă apare un băiat tânăr care îşi face un tatuaj… Spre finalul clipului mai apare încă o tânără cu tatuaje la vedere pe ambele mâini. Sunt chiar curios dacă angajatul ideal în viziunea McDonald’s are tatuaje, din moment ce sugerează acest lucru prin clipul video.

tatuaje in reclama la joburi McDonald's
Tatuajele promovate si normalizate in randul tinerilor de compania McDonald’s – captură de ecran YouTube

Tatuajele şi piercingul – fenomene primitive?

fata din tribul Maori cu tatuaj pe fata
Sursa: Pixabay

Încă din antichitate, oamenii îşi vopseau sau îşi tatuau pielea într-un mod distinctiv, care indica apartenenţa la un trib sau la o anumită categorie socială… Tot cu aceleaşi intenţii recurgeau şi la piercing. Imaginează-ţi cât puteau să fie de chinuitoare aceste ritualuri realizate cu instrumente rudimentare! Aceste practici trimit cu gândul la barbarie şi cruzime. Faptul că în zilele noastre există saloane elegante, dotate cu aparatură de ultimă generaţie, nu face decât să estompeze aspectele negative şi primitive

Chiar dacă presiunea socială este mare, nu te simţi obligat(ă) să faci acest pas! Poţi să fii „cool” şi fără tatuaje! Şi fără cercel în nas sau mai ştiu eu unde…

Ştiu că aproape toţi prietenii sau colegii tăi se laudă că au deja cel puţin un tatuaj şi îţi este destul de greu să fii tocmai tu cel/cea care nu are niciunul. Iar dacă sunt deschişi la tatuaje, probabil că sunt la fel de deschişi şi la ideea de piercing. Următoarele argumente de mai jos sper să îţi schimbe punctul de vedere despre tatuaje şi piercing. Ţi le spun din suflet, ca unul care suferă de psoriazis de peste 20 de ani.

Deşi tatuajele sunt privite ca o formă de artă sau o formă de „liberă exprimare”, asta nu înseamnă că şi-au pierdut conotaţiile negative. Într-un articol publicat în Revista de antropologie urbană, dr. Adrian Majuru ne aduce la cunoştinţă faptul că în trecut, tatuajele erau frecvente în rândul delincvenţilor, ale persoanelor certate cu legea.

Suferind de psoriazis încă de la o vârstă fragedă, mereu am privit tatuajele ca pe o formă de mutilare. De ce să alterezi ceva ce Dumnezeu a făcut bine?

Însă ceea ce mă face să asociez încă tatuajele cu suferinţa este Holocaustul. Milioane de evrei au ajuns în lagărele morţii, iar cei ce nu au fost imediat trimişi în camerele de gazare, au fost tatuaţi cu un număr… Un gest aparent banal, dar foarte profund… Tatuajul le-a şters umanitatea, numele şi identitatea. Purtau un număr care, oricât de mare sau de mic ar fi fost, nu însemna nimic – viaţa lor era fără valoare în viziunea celui de-al treilea Reich. Desigur, supravieţuitorii Holocaustului au purtat tatuajul tot restul vieţii lor ca pe un suvenir… Probabil că este singurul lucru pe care l-au luat cu ei când au fost eliberaţi.

Ţi-ar fi plăcut să te naşti acoperit(ă) de tatuaje?

tattoo
Sursa: igormattio Pixabay

Perioadele în care pielea mea a fost perfect curată iar psoriazisul a intrat în remisie au fost extrem de scurte. Aşa că, am învăţat să apreciez şi să mă bucur de fiecare centimetru pătrat de piele curată şi sănătoasă. Chiar şi un coş micuţ sau o zgârietură ştiu că se pot transforma într-o placă de psoriazis greu de tratat. Efectul de Koebnerizare nu este doar un mit… Dacă ai o boală de piele, dar mai ales psoriazis, nu este deloc indicat să recurgi la tatuaje şi piercing. Acestea vor genera un puseu, iar plăgile de psoriazis ar putea să acapareze toată suprafaţa de piele tatuată.

Când privesc o piele încărcată cu tatuaje mici şi mari, parcă simt fiecare înţepătură… La fel şi în cazul celor cu piercing, fie el în limbă, în ureche, în nas sau în buric. Ţi-ar fi plăcut să te naşti aşa?

Mă întreb dacă nu cumva în spatele acelor tatuaje se ascunde de fapt o fiinţă sensibilă, care… se autopedepseşte pentru traumele din trecut? Sunt tatuajele un mod de a aduce suferinţa interioară la suprafaţă? Oare nu cumva tatuajele încearcă să ascundă nişte răni deschise, care nu vor să se vindece?

Nu de puţine ori, imaginile regăsite în tatuaje sunt fie violente sau cu conotaţii sexuale, fie exprimă putere, forţă, siguranţă – probabil fix ceea ce nu simte de fapt cel/cea care le poartă.

Ce vrei să transmiţi prin tatuaje şi piercing?

Nu încape îndoială că în fiecare tatuaj se regăseşte un mesaj ce trădează personalitatea individului. Datorită lor, un individ poate părea dur şi neînfricat – un om căruia nu îi pasă de consecinţe, de durerea pe care o va resimţi în viitor. Dacă a suportat durerea unui tatuaj, nu îl sperie nicio altă suferinţă. Dar la fel de bine putem să regăsim în spatele cernelii o fire sensibilă, timidă, introvertită, care se foloseşte de tatuaje din dorinţa de a se face auzită, observată, apreciată…

Desigur, un psiholog poate explica mai bine întregul proces de gândire din spatele unui tatuaj. Iar ca alternativă, psihoterapia poate să fie un bun remediu şi un bun înlocuitor pentru tatuaje şi piercing. La fel şi consilierea creştină şi apropierea de Dumnezeu. Rănile pe care ţi le provoci prin tatuaje şi piercing nu pot vindeca rănile interioare…

O persoană cu tatuaje mari la vedere poate lăsa impresia că este o persoană dură, distantă şi antisocială. Şi totuşi, unele persoane îşi fac tatuaje tocmai pentru a părea „de gaşcă”. Între timp, însă, persoanele care suferă de psoriazis experimentează stres, anxietate, tendinţă de izolare şi dorinţa de a-şi ascunde pielea afectată. Interesant fenomen, nu-i aşa? Cei ce îşi distrug intenţionat pielea se mândresc cu ea peste tot, iar cei a căror piele se distruge şi se degradează fără să vrea, se ruşinează şi se izolează.

Motivele pentru care tinerii îşi fac primul tatuaj chiar înainte de absolvirea liceului sunt cât se poate de variate: rebeliune, presiune de grup, dorinţa de a epata, de a fi unic(ă), dorinţa de a atrage atenţia sau poate să fie pur şi simplu o decizie spontană şi neplanificată… Deşi vor să pară un semn de maturitate, tatuajul este încă o dovadă de imaturitate.

Oricum ar fi, primul argument pentru o piele fără tatuaje şi piercing este umrătorul:

1. Tatuajele vizibile îţi pot afecta imaginea în societate

femeie cu tatuaje si piercing
Sursa: Stock Snap Pixabay

Chiar dacă mesajele din tatuajele tale sunt cât se poate de pozitive, ba chiar religioase (cum ar fi un verset din Biblie), aceste desene nu au nicio semnificaţie pentru ceilalţi. Doar tu ştii ce reprezintă. La prima vedere, s-ar putea să fii etichetat greşit. Fix ce nu ţi-ai dori imediat după liceu, la începutul vieţii active.

Cu toate că societatea a devenit mai tolerantă, încă s-ar putea să fii discriminat pentru un tatuaj / piercing vizibil. Gândeşte-te bine la cariera pe care ţi-o doreşti şi dacă te-ai simţi confortabil(ă) să apari tatuat(ă) în faţa colegilor de la serviciu. Spre exemplu, unii angajatori au toleranţă 0 faţă de tatuaje: poliţia, armata şi… Disney.

Dar gândeşte-te şi mai departe. Dacă într-o zi vei dori să intri în policită şi să candidezi din partea unui partid politic? Ţi-ar plăcea de tine dacă te-ai vedea pe un afiş? Crezi că vei putea să îi convingi pe tinerii aflaţi la primele alegeri să te voteze?

Tatuajele lasă loc de interpretare şi deschid o lungă listă de întrebări incomode:

  • Oare ai avut un anturaj dubios?
  • Ai fost sau eşti un huligan?
  • Oare ce fel de muzică asculţi? Eşti rocker?
  • Ai de-a face cu sataniştii?
  • Oare eşti o persoană rebelă?
  • Ai avut sau ai probleme cu consumul de alcool sau de droguri?

În procesul clasic de recrutare a forţei de muncă (prin interviuri de angajare) ţie îţi va reveni încă o sarcină în plus: să demontezi nişte prejudecăţi adânc înrădăcinate. Şi chiar dacă vei fi angajat, nu înseamnă că nu vei fi o persoană urmărită mai atent decât ceilalţi…

Dar dincolo de faptul că tatuajele şi piercingurile îţi pot pune beţe în roate când îţi cauţi un loc de muncă, ele te mai pot afecta şi pe plan sentimental. Încă mai sunt persoane care preferă un partener fără tatuaje şi piercing. Totuşi, dat fiind faptul că unul din cinci americani are cel puţin un tatuaj, iar în România vedem tot mai mulţi tineri cu tatuaje, nu va fi greu să găseşti o persoană cu care să fii pe aceeaşi frecvenţă.  Totuşi, înainte să-ţi faci primul tatuaj, întreabă-te ce fel de partener de viaţă ţi-ai dori să ai lângă tine? Te-ar deranja dacă ar fi plin(ă) de tatuaje?

2. S-ar putea ca mai târziu să regreţi tatuajul sau piercingul făcut

Tinereţea şi spontaneitatea sunt în spatele unor idei proaste de tatuaje şi piercing. În plus, contează şi mâna artistului pe care îl alegi pentru primul tatuaj. Un studiu* a scos la iveală faptul că femeile sunt cu 70% mai înclinate să recurgă la o procedură de îndepărtare a tatuajului cu laser. Aşadar, nu te grăbi ca fata mare la măritat! Mai aşteaptă!

În clinicile cosmetice care oferă tratament de îndepărtare tatuaj cu laser, costul unui pachet de câteva şedinţe poate fi exorbitant, chiar şi de 10 ori mai mare decât preţul plătit tatuatorului. În plus, procedura este şi mai dureroasă.

Aşa că înainte să păşeşti în primul salon, procedează ca şi în cazul cumpărăturilor impulsive: aşteaptă 24-48 de ore. Din câte idei de tatuaje şi piercing ai avut, la care mai ţii morţiş? S-ar putea ca peste câteva zile să te răzgândeşti şi să-ţi păstrezi pielea imaculată.

Pielea nu este o pânză pe care tu trebuie s-o acoperi cu desene abstracte, pline de simbolism religios, sexual sau de altă natură… pe care oricum le înţelegi doar tu. Bucură-te de pielea ta sănătoasă şi ai grijă de ea! Acceptă-te aşa cum eşti!

Cât despre longevitatea tatuajului, pe o piele tânără şi netedă, orice desen arată de parcă ar fi fost proaspăt scos la imprimantă. Dar pe măsură ce pielea îmbătrâneşte şi se zbârceşte, tatuajele îşi pierd strălucirea şi frumuseţea pe fondul unui sistem imunitar mai activ. Până la urmă, cerneala este un corp străin care generează inflamaţie constantă. Oare vei mai fi mândru/mândră de tatuajul tău la 60-70 de ani?

3. Poţi să valorifici mai bine banii tăi şi să obţii mai multă satisfacţie decât dintr-un tatuaj sau piercing

Tatuajele sunt costisitoare, iar dacă nu te opreşti la unul, ci vrei să acoperi o suprafaţă mai mare de piele, s-ar putea să scoţi din buzunar o sumă consistentă… Tatuajele sunt ca şi creditele bancare: îţi aduc o satisfacţie de scurtă durată. Tot aşa stau lucrurile şi în cazul piercingurilor – cu cât mai multe, cu atât mai costisitoare şi… mai dureroase. Căci pentru a şoca, va trebui să suferi.

Fiecare este liber să-şi cheltuiască banii cum vrea, însă mi se pare că în România se risipesc foarte multe resurse… România este o ţară săracă pentru că de la căderea comunismului şi până astăzi nu a reuşit să acumuleze capital sănătos. Pe lângă faptul că populaţia suferă de o mulţime de dependenţe şi de vicii cum ar fi fumatul, alcoolismul şi jocurile de noroc, tatuajele sunt încă o gaură prin care se scurg nişte bani care s-ar fi putut transforma într-un capital tangibil şi productiv.

4. Rişti să te îmbolnăveşti de boli transmisibile prin sânge

Desigur, nu trebuie neglijate nici reacţiile alergice. Însă principalul risc legat de tatuaje şi piercing este acela de a contracta boli precum hepatita B, C, tetanus şi chiar HIV, în special dacă procedurile sunt efectuate în condiţii improprii sau de către persoane necalificate.

Tatuajele au devenit atât de comune încât nu mai uimesc pe nimeni. Dacă îţi vei face azi un tatuaj, s-ar putea să nu obţii reacţia pe care ţi-o doreşti. Şi chiar dacă o vei obţine, va fi de scurtă durată. În plus, vei atrage toată viaţa priviri nedumerite, iar uneori vei mai avea parte şi de discriminare pe baza aspectului tău fizic.

Psoriazisul se înrudeşte cu tatuajele, dar diferă într-un punct esenţial – nu bolnavul alege să sufere de psoriazis. Deşi psoriazisul nu este o boală contagioasă, este fără doar şi poate o boală inestetică. Iar de-a lungul anilor, mi-a erodat stima de sine. Plăgile de psoriazis sunt ca nişte tatuaje albe, care în lipsa unui tratament adecvat, se extind şi acoperă zone tot mai mari. Şi se extind de la o zi la alta. De la 12 ani, am evitat să merg la ştrand sau la plajă ca să nu îi fac pe ceilalţi să se simtă prost. Cei ce îşi mutilează pielea cu tatuaje, însă, sunt mândri şi plini de încredere în ei înşişi. Ciudat, nu-i aşa?

aparat de facut tatuaje şi piercingAcum gândeşte-te la impactul tatuajului / piercingului pe termen lung. Ce explicații le vei da copiilor tăi când te vor întreba despre tatuajele tale? Oare copiilor tăi nu le va fi ruşine să spună cuiva că tu eşti tatăl sau mama lor? Se vor simţi în largul lor alături de tine în public? Cum te-ai fi simţit dacă părinţii tăi ar fi avut o mulţime de tatuaje vizibile?

Dacă te numeri printre elevii de liceu care au avut note mari tot timpul, nu cumva cobori prea mult standardele?

Nu tratezi prea superficial viitorul?

Nu dai dovadă de indiferenţă faţă de persoanele care vor face parte din viaţa ta la un moment dat (soţ/soţie, copii, nepoţi etc.)?

Deja am scăzut standardele foarte mult în privinţa relaţiilor sexuale, a consumului de alcool şi tutun… Dacă menţinem acest trend descendent, unde vom ajunge? Cu toţii avem așteptări mari de la generația care vine după noi. Oare nu ne facem singuri rău? Chiar nu ne pasă că următoarea generaţie se apropie mai mult de regnul animal decât de homo sapiens (omul inteligent)?

*Sursa: https://cosmeticlaserskinsurgery.com/blog/women-are-more-likely-to-remove-tattoos-yes-safe-tattoo-removal-is-possible/#:~:text=In%20fact%2C%2070%20percent%20of,people%20in%20a%20surveying%20process.