Festivalul Untold s-a desfăşurat pe Cluj Arena în perioada 8-11 august 2024. În 2025, festivalul îşi propune să marcheze 10 ani de la prima ediţie şi deja s-au pus în vânzare bilete la Untold 2025! Ce concluzii putem trage după această ediţie şi cum va arăta oare Untold 2025? Dupaliceu.ro te invită să analizezi la rece acest festival de “muzică” în contextul socio-cultural actual.
Preţ bilete la Untold 2025
Update 18 ianuarie 2025:
Perioada Untold în 2025 a fost afişată pe site-ul oficial al organizatorilor. Festivalul Untold se va desfăşura în perioada 7-10 august în Cluj-Napoca, Transilvania, România, Europa, Pământ. (Asta aşa, în cazul în care citesc şi extratereştrii blogul dupaliceu.ro ) Dar… încă nu se ştiu datele pentru Untold Dubai!
Preţul celor mai ieftine bilete la Untold 2025 afişate astăzi: 864,2 RON.
Update 28 septembrie 2024:
O nouă serie de bilete va fi pusă în vânzare pe data de 10 octombrie! Tot atunci se va afla şi în ce dată se va ţine Untold 2025.
Update 14 august 2024 ora 23:00:
Toate cele 40.000 de abonamente puse în vânzare în prima fază au fost epuizate, potrivit Ştiri de Cluj. Pentru moment, site-ul web al Untold s-a transformat într-o platformă ce colectează datele personale ale celor interesaţi de bilete la Untold 2025.
……………………….
Cu doar două luni înainte de eveniment, cu greu se mai găseau bilete la Untold “capitolul 9”. Cele mai ieftine bilete la Untold au fost de mult vândute. Cele disponibile încă erau la preţuri destul de piperate pentru nivelul de trai din România. Cât a costat cel mai ieftin bilet la Untold? Accesul în toate cele 4 zile ale festivalului a costat 748,2 lei pentru cei sub 25 de ani, deşi este posibil ca preţurile să fi fost chiar mai mici dacă au fost achiziţionate imediat ce s-au pus în vânzare.
S-au epuizat şi biletele pentru grupuri de 4 sau 5 persoane, la preţuri de peste 3.000 de lei. Dincolo de preţul exorbitant, însă, participanţii vor fi jecmăniţi pentru apă plată, alcool, băuturi răcoritoare şi mâncare – toate la preţuri mult umflate, după cum vei vedea mai jos.
În ultima seară de festival, organizatorii anunţau că s-au vândut deja peste 20.000 de bilete pentru Untold 2025 – “capitolul 10”.
Pe 12 august 2024, cel mai ieftin bilet pentru toate cele 4 zile de festival costa 575 lei, iar preţul ar urma să crească la 1450 lei începând cu a doua zi. Cel mai scump bilet costă 1450 lei în acest moment (GALAXY BACKSTAGE – 4 Day Pass – Presale 2025).
Pe lângă costul biletului şi al consumaţiei, festivalierii care vin la Cluj-Napoca din alte părţi ale ţării sau chiar din străinătate mai trebuie să suporte şi costul transportului şi al cazării. Pentru ceea ce oferă acest eveniment, oare chiar se justifică toată cheltuiala?
Gratuit! Bilete la Untold pentru liceenii cu 10 la Bac
Bilete gratuite la Untold pentru elevii de nota 10? Da, organizatorii s-au asociat cu Kaufland pentru a-i „recompensa” pe tinerii care au obţinut media 10 la examenul de bacalaureat. Un tânăr sau o tânără la 18 ani, care se respectă, nu se va grăbi să îşi revendice „premiul” oferit de Untold. Doar pentru că organizatorii îţi oferă un bilet gratuit la festival nu înseamnă că TREBUIE să profiţi de ofertă.
Ce putem învăţa după Untold 2024?

Cea mai importantă lecţie este aceasta: în ciuda cifrelor frumoase fluturate ostentativ de presa aservită, festivalul Untold nu aduce nicio valoare şi nicio cinste oraşului Cluj-Napoca.
Oriunde vedem mulţimi mari de oameni, este evident faptul că are loc o “redistribuire” inechitabilă a averii şi o adâncire a prăpastiei dintre bogaţi şi săraci. Un astfel de festival stoarce bani din buzunarele celor naivi care tresar la numele unui DJ… Şi nu puţini, căci preţurile practicate sunt extrem de piperate raportat la nivelul de trai din România.
Avem de-a face cu un fenomen scăpat de sub control, care, la fel ca şi sistemul financiar-bancar, se crede mai presus de lege. Autorităţile locale au privit nepăsătoare cum festivalul Untold a tot crescut până în punctul în care i se supun cuminţi şi se pliază pe cerinţele organizatorilor, fără să ţină cont de plângerile cetăţenilor nevoiţi să suporte haosul şi gălăgia de pe durata evenimentului.
Sistemul financiar-bancar ne-a arătat deja unde se poate ajunge când i se dă prea multă putere unui grup mic de oameni… Se naşte o dictatură: dictatura financiară care nu se supune nimănui, nici măcar procesului democratic, ci funcţionează după propriile reguli. Oare când vom învăţa această lecţie?

Prima ediţie a festivalului Untold a avut loc în 2015, când oraşul Cluj-Napoca a fost desemnat Capitala Europeană a Tineretului. De atunci şi până azi, însă, se pare că politicienii locali nu prea şi-au făcut temele. Iată câteva întrebări care ar trebui să îi pună pe gânduri pe toţi cei implicaţi în administraţiile locale, mai ales în localităţile în care s-au organizat festivaluri asemănătoare (Beach, Please!, Summer Well, Neversea, Electric Castle etc.). Şi nu doar pe ei, ci şi pe participanţi şi pe părinţii copiilor care au făcut parte din public.
Cluj Arena: un oraş utopic?
Timp de patru zile, Cluj Arena se transformă într-o enclavă unde domneşte legea distracţiei alimentată de alcool. Vorbim de o economie paralelă, cu propriul sistem de plată, unde totul se suprataxează.
- Preţ sticla de apă 0,5 l – 12 lei
- Preţ sticla de suc 0,5 l – 16 lei
- Preţ hot dog simplu – 30 lei
- Preţ bere 0,5 l la Untold – 18-19 lei
- Capuccino – 19 lei
Nici băuturile spirtoase nu au fost deloc ieftine. 40 ml de vodcă au costat 20 lei.
Numărul mare de participanţi în cele patru nopţi de festival (427.000, potrivit Agerpres) pune o mare presiune pe infrastructura oraşului Cluj-Napoca dar şi pe instituţiile statului (poliţie, pompieri, salvări, UPU etc.). În plus, duce la o explozie în lanţ a tuturor preţurilor, urmată şi de o creştere a costului vieţii. Turiştii vin şi pleacă, clujenii însă trebuie să suporte consecinţele. Evenimentele de o asemenea anvergură nu trebuie încurajate şi datorită riscului de creştere a infracţionalităţii. Presa a muşamalizat cu brio incidentele negative, dar ele cu siguranţă că nu au lipsit. Cluj Arena devine un oraş într-un oraş, dar este departe de a fi “oraşul perfect”.
Muzica – un paravan pentru turismul sexaul?
Eforturile disperate de a pune România pe harta turistică internaţională aduc la noi în ţară oameni cu valori şi principii diametral opuse valorilor şi obiceiurilor noastre. Versurile melodiilor ce răsună din boxe îndeamnă tinerii la dezinhibare şi destrăbălare sexuală. Iar tinerii folosesc astfel de festivaluri ca pe un paravan în spatele căruia îşi satisfac poftele sexuale. Vorbim atât de relaţii heterosexuale, cât şi de relaţii homosexuale. În România conservatoare, tinerii îşi trăiesc homosexualitatea departe de casă… Nu cumva riscăm să transformăm oraşul Cluj-Napoca într-un epicentru al promiscuităţii, al prostituţiei şi al imoralităţii sexuale? Nu cumva devin festivalurile de “muzică” un focar de boli cu transmitere sexuală?
Muzica – un mijloc de îndoctrinare şi propagandă LGBT?
Fanii îşi urmează idolii. Îi susţin. Îi apără. Iar muzica poate fi nu doar un simplu act artistic, ci şi o armă – un mijloc de manipulare a maselor – prin mesajele fie directe, fie mai subtile pe care le transmite publicului. Nici artiştii şi nici melodiile lor nu mai trec prin niciun filtru. Le servim excentricităţi tocmai tinerilor care au nevoie de modele bune şi demne de urmat, iar apoi ne mirăm că societatea se duce de râpă… Chiar nu mai cenzurăm nimic în virtutea dreptului la liberă exprimare? Să nu uităm următorul lucru: lipsa ruşinii este primul semn al nebuniei. Discursuri puternice, cu impact, nu se ţin doar de la pupitru, doar de la catedră, de la amvoane sau doar de pe scena TED, ci şi de pe scena Untold. E momentul să fim mai atenţi cui punem microfonul la gură!
În concluzie, evenimente precum Untold nu aduc nicio plusvaloare comunităţii locale. Cât despre calitatea actului artistic??? Evident că lasă mult de dorit… Aceste manifestări pur capitaliste, în care se mobilizează, se dizlocă şi se consumă o mulţime de resurse, nu aduc niciun câştig real festivalierilor. Din contră, crează o dependenţă care în final nu duce decât la risipirea unor resurse financiare preţioase – resurse care ar fi putut fi folosite mai inteligent. Autorităţile locale ar trebui să dea dovadă de transparenţă şi să prezinte populaţiei tabloul complet al unui astfel de festival, inclusiv statistici legate de accidente rutiere, infracţiuni, consum şi distribuţie de droguri, boli cu transmitere sexuală, numărul apelurilor la 112 şi multe altele. Să nu-mi spuneţi că în Cluj-Napoca au fost 427.000 de sfinţi, că nu vă cred…
Invitaţi Untold – Line-up
Obez, efeminat, grobian şi homosexual – cred că deja v-aţi dat seama cine este artistul pe care au mizat organizatorii pentru a vinde cât mai multe bilete la Untold 2024. Este vorba de Sam Smith. Cântăreţ controversat din Marea Britanie, el a devenit cunoscut pentru melodiile sale de la începutul carierei de cântăreţ, cea mai cunoscută fiind Stay With Me. De data aceasta, însă, artistul îşi promovează cel mai recent album: „Gloria”. Titlul albumului prevesteşte din start faptul că nu vom auzi muzică bisericească… Artistul nu aduce „glorie” lui Dumnezeu, ci unui „spirit” care îl locuieşte şi căruia îi spune „Gloria”, potrivit unui review publicat de The Guardian. Albumul însă se agaţă de cuvinte cu bătaie lungă pentru creştinătate, dar le dă alt sens – ne induce în eroare, ne amăgeşte şi în cele din urmă, lasă un gust amar, căci nu are nimic „glorios”.
Ce face Untold în 2024? Mânjeşte inima ţării prin promovarea şi susţinerea stilului de viaţă homosexual sau trans-sexual, celebrând asumarea fără pic de ruşine. În decurs de 10 ani, din 2014 până în 2024, Sam Smith s-a transformat dintr-un bărbat aparent la locul lui într-un papiţoi de o vulgaritate ieşită din comun. Oare de ce nu l-au chemat la prima ediţie a festivalului Untold? Pentru că era „prea normal”… nu ar fi făcut atâta vâlvă câtă a făcut acum, îmbrăcat în rochii. Acum a putut îndeplini o “misiune” mult mai importantă: aceea de a semăna confuzie în mintea minorilor care l-au privit.
Printre cei mai aşteptaţi DJ şi artişti s-au numărat: ALOK, DIMITRI VEGAS & LIKE MIKE, SWEDISH HOUSE MAFIA, AZTEKA, GUESS WHO, dar şi artişti români precum INNA, Marius Moga sau Tudor Chirilă şi formţaia Vama. Artiştii care vor urca pe scena Untold 2025 urmează să fie anunţaţi. Un lucru este sigur: lungă va fi lista cu artişti a căror nume sunt pe cât de ciudate, pe atât de necunoscute.
Pe lista de artişti invitaţi să „horcăie” pe cele 8 scene se numără în special DJ – artişti care nu se remarcă prin calităţile lor vocale, ci care crează muzică electronică. Mai exact, o muzică artificială, generată cu ajutorul curentului electric, nu cu instrumente muzicale convenţionale, reale şi palpabile. Muzica electronică se foloseşte de sunete preînregistrate, în mare parte. Cei mai tineri DJ care au mixat la Untold au avut 13 şi 18 ani!!!
Muzica electronică se aseamănă cu creditele bancare deoarece banii din credite sunt generaţi artificial, din tastatură, fără a avea acoperire în realitate, în numerar palpabil. Pentru a genera credite, însă, băncile se folosesc de sumele deja „preînregistrate” în contabilitatea lor (depozite la termen sau la vedere). Nu e de mirare că Banca Transilvania se numără printre sponsori, făcându-şi simţită prezenţa din plin prin brăţările de festival. Cei ce induc publicul în eroare fac casă bună împreună. Nici BT nu promovează un stil de viaţă sănătos din punct de vedere financiar, ci îşi urmăreşte strict propriile interese. Campania de ReEducare financiară FIT by BT (De toţi banii) nu este ceea ce pare…
Valorile promovate de festivalul Untold
Ediţia din 2024 ne demonstrează faptul că festivalul îmbrăţişează şi el curentul „Woke”. Organizatorii sunt perfect conştienţi de curentele ideologice care pun la grea încercare răbdarea conservatorilor şi în mod intenţionat apasă pe pedala de accelerare pentru a le propaga şi în rândul tinerilor din România.
În 2024, propaganda LGBT a depăşit cu mult limitele bunului simţ. Minorităţile sexuale nu se mai mulţumesc cu toleranţa, cu acceptarea şi cu integrarea lor în comunitate… Ci vor mai mult de atât. Vor să cucerească noi teritorii… Vor să atragă noi adepţi ai stilului lor de viaţă. Însă ei fac marea greşeală de a pune semnul egal între fantezie sexuală şi orientare sexuală. Iar această gândire este cât se poate de periculoasă.
Am văzut că pe stadionul din Cluj-Napoca unii părinţi şi-au dus şi copiii. Mă întreb cum vor rezolva ei confuzia mentală pe care au generat-o în mintea copilului lor pe care tocmai l-au expus la un show bizar realizat de un bărbat îmbrăcat în femeie însoţit de „dansatoare” fără sâni… Copiii nu înţeleg versurile. Poate nici nu le place melodia şi muzicalitatea pieselor. Pentru copiii, însă, o imagine face cât o mie de cuvinte.
Untold 2024 s-a asigurat că mulţumeşte şi comunitatea LGBT, oferindu-i un show cu dedicaţie. Iar heterosexualii care şi-au luat bilete la Untold au asistat – fără voia lor!!! – la o paradă „gay pride”.
Pe lângă toate acestea, marea majoritate a pieselor muzicale încurajează:
- Destrăbălarea şi sexul premarital
- Dezinhibarea şi neruşinarea
- Consumul de bere şi alcool
- Consumul de droguri şi alte substanţe psihoactive
- Venerarea Diavolului şi a întunericului
- Sfidarea creştinismului şi a valorilor creştine
Pe scurt, festivalierii nu sunt deloc îndemnaţi la un stil de viaţă sănătos. Din contră, valorile promovate la Untold, la fel ca la toate marile festivaluri similare (Tomorrowland, Lollapalooza, Coachella etc.) pot duce la eşec, la depresie şi la faliment pe toate planurile: de la cel profesional, până la cel familial şi spiritual.
Festivalul Untold nu poate să umple acel gol din inimă pe care doar Dumnezeu îl poate umple. Atmosfera „magică” de la festival nu poate să aducă pacea şi liniştea sufletească după care tânjeşte fiecare participant şi pe care doar Dumnezeu o poate da. Mulţimea de oameni de la festival nu va putea niciodată să egaleze solemnitatea unei mulţimi de credincioşi care îl slăvesc pe Dumnezeu la unison…
L-am văzut pe Burna Boy când a împărţit stadionul în două încercând să-i facă pe oameni să scoată nişte sunete fără noimă… Hilar! Iar mai apoi, a cerut să se stingă luminile de pe stadion, iar participanţilor le-a cerut să îşi aprindă lanternele de la telefon pentru a crea o „atmosferă” total disonantă cu melodia pe care urma să o cânte… Toate aceste încercări stângace de a face show sunt departe de a potoli setea sufletelor însetate care pleacă la fel cum au venit… poate chiar mai sărace şi mai triste.
Cluj Arena a fost umplută şi în acest an de peste 100.000 de oameni care, atunci când şi-au cumpărat bilete la Untold, n-au ştiut că, în adâncul sufletului lor, însetează după o părtăşie adevărată de care pot să aibă parte doar alături de alţi oameni răscumpăraţi de Dumnezeu, care se închină înaintea Creatorului, nu înaintea creaturii… sau a naturii (tema festivalului fiind „Human is nature”).
Scena Untold 2024 – simboluri explicate
Organizatorii festivalului se mândresc cu cea mai mare scenă de până acum. Lăsând la o parte dimensiunile impresionante şi tonajul echipamentelor, aş vrea să aruncăm o privire mai atentă la designul scenei şi la mesajele ascunse din spatele desenelor drăgălaşe.
Merită să spunem încă de la bun început faptul că scenele festivalurilor de muzică se aseamănă tot mai mult cu un iconostas – sunt un melanj de feţe şi de simboluri care imită sfidător paravanul de icoane ce desparte naosul de altar într-o biserică ortodoxă.
Dacă icoanele fac referire la oameni care au avut o relaţie deosebită cu Dumnezeu de-a lungul vieţii lor, scena de unică folosinţă de la Untold va aduce în atenţia publicului oameni care nu au o relaţie personală cu Dumnezeu… Este un fel de iconostas viu, dar pe dos…
- Elementul central asupra căruia suntem invitaţi să ne aţintim atenţia este un cap de femeie fără ochi, cu o coroană de „pene”, precum o amerindiancă. Acest portret ne trimite cu gândul la o fiinţă dintr-un ţinut îndepărtat care nu a făcut cunoştinţă cu lumea creştină. Totuşi, reprezentarea grafică aduce cu un cap de „sfânt” desprins dintr-o icoană.
- De ce fără ochi? Pentru că ochii sunt oglinda sufletului… Când artistul a ales să lase portretul fără ochi probabil că a vrut să ne spună că acea fiinţă nu are suflet sau că sufletul ei nu mai contează. Ultimul lucru la care trebuie să se gândească cei ce privesc scena este sufletul lor şi felul în care îşi vor petrece eternitatea…
- În centrul capului, însă, acest personaj ciudat poartă o cunună din flori de lotus – un simbol des regăsit în religiile indiene. El simbolizează puritatea şi renaşterea, asemenea florilor de lotus care renasc din noroi. Coroana de flori luxuriante este o aluzie subtilă la coroana de spini care a fost pusă pe capul lui Isus Hristos…
- Din capul fără ochi vedem că se desprind nişte liane. Această ilustraţie ne trimite cu gândul la Medusa, femeia cu şerpi în loc de păr. Personaj celebru din mitologia greacă, se spune despre ceic ce o priveau că se transformau în pietre. Mesajul pe care îl putem citi printre rânduri este destul de evident: cei ce participă la festival şi vor privi reprezentaţiile de pe scenă îşi vor împietri şi mai mult inima faţă de Dumnezeu.
- La stânga şi la dreapta vom regăsi bufniţa şi lupul – ambele sunt asociate cu „întunericul” şi cu sfera demonică sau gotică, deşi lupul poate avea şi semnificaţii pozitive în culturile nordice, unde creştinismul a ajuns târziu.
- În stânga mai apare şi iepurele – un animal drăgălaş şi sfios, dar totodată foarte fricos, care îşi trăieşte majoritatea vieţii căutând o ascunzătoare. Este un animal de care te poţi apropia cu greu… făcând aluzie la persoanele introvertite şi tăcute, dar care nu sunt ceea ce par la prima vedere. Să-i reprezinte oare iepurele pe cei libidinoşi care trăiesc o viaţă dublă, care pozează în familişti convinşi, dar pe ascuns… schimbă tabăra? Fiind aşezat pe o ciupercă otrăvitoare, cred că mesajul este destul de clar.
- Ciupercile otrăvitoare ne dau de înţeles că „hrana” pe care o vor primi spectatorii nu va fi deloc o hrană sănătoasă. Însă mai fac trimitere şi la o lume imaginară, în care poţi să intri prin transă, prin hipnoză, o lume halucinantă, nesupusă niciunor reguli, unde totul este permis. Iar dacă aţi auzit experienţele unor tineri care au testat ciupercile halucinogene, atunci ştiţi la ce mă refer.
Dacă în spatele iconostasului se află altarul – un loc sfânt şi luminat, în spatele scenei imense se află întunericul – şi la propriu, şi la figurat.
Priviţi de sus, participanţii au stat cu toţii în faţa idolului care o personifica pe Mama Natură. Din pântecul ei, a dat naştere rând pe rând artiştilor – unii mai ciudaţi ca alţii. Fiecare cântereţ i s-a închinat şi i-a adus o ofrandă de laudă – uneori muzică fără noimă şi fără sens, cu versuri deocheate, alteori zgomot, răgete şi ţipete. Dar să nu uităm că „butoaiele goale fac gălăgie multă”…
Scena de la Untold, aşadar, înglobează o mulţime de mesaje care trădează adevărata faţă a festivalului şi scot la suprafaţă tocmai caracterul păgân şi totodată idolatru al acestui festival de (mult spus) muzică. Adevărul este atât de evident uneori, încât nu ne vine să credem că este chiar sub ochii noştri.
Scena de la Untold este precum o parabolă, care trebuie interpretată pentru a-i înţelege mesajul. Cine mai vorbea în pilde, în parabole? Isus Hristos. Iată tocmai cuvintele Lui redate de evanghelistul Matei:
„De aceea le vorbesc în pilde, pentru că ei, măcar că văd, nu văd şi măcar că aud, nu aud, nici nu înţeleg.Şi cu privire la ei se împlineşte prorocia lui Isaia, care zice: ‘Veţi* auzi cu urechile voastre şi nu veţi înţelege; veţi privi cu ochii voştri şi nu veţi vedea.’ Căci inima acestui popor s-a împietrit; au ajuns* tari de urechi, şi-au închis ochii, ca nu cumva să vadă cu ochii, să audă cu urechile, să înţeleagă cu inima, să se întoarcă la Dumnezeu şi să-i vindec.”
(Matei 13:13-15 VDC)
Cu toate că istoria ne-a demonstrat faptul că valorile creştine reprezintă cea mai bună fundaţie care poate susţine viitorul civilizaţiei, acceptăm ca mase întregi de oameni, dar mai ales de tineri, să fie împinşi spre valori complet opuse.
Fondatori Untold
Festivalurile de muzică se imită între ele la fel cum şi companiile MLM folosesc aceeaşi reţetă. Modelul pe care se bazează Untold nu este unul original, ci o copie a altor festivaluri de muzică din lume care atrag un număr impresionant de oameni precum Lollapalooza Chicago (400.000 de participanţi), Donauinselfest (cu un public de 1,2 milioane de persoane) sau Sziget Festival. Untold a avut 427.000 de participanţi în 2024, ceea ce se pare că îl plasează drept cel mai mare festival de muzică din România.
Fondatorii Untold sunt Bogdan Buta şi Sorin Gadola, cărora li s-au alăturat Bogdan Rădulescu, manager executiv UNTOLD şi Adrian Chereji, Head of Marketing & Communication UNTOLD, potrivit Republica. Administratorul Untold SRL însă pare să fi fost Ionuţ Morariu – condamnat pentru trafic de droguri.
Sorin Gadola provine dintr-o familie foarte înstărită din Cluj-Napoca, dar între timp s-a retras din proiect pe fondul unor probleme de sănătate. Astăzi se concentrează alături de soţia sa pe un proiect legat de sănătate.
Bogdan Buta a avut viziunea unui eveniment de mare amploare încă din studenţie. Provenind dintr-o familie influentă, a reuşit să atragă resursele necesare ca să îşi vadă visul cu ochii. Tot succesul său în afaceri însă a fost umbrit de scandalul sexual în care a fost implicat. Cei doi minori de care a profitat acesta au dezvăluit cu lux de amănunte cum s-a desfăşurat totul:
Untold Dubai – o tradiţie?
Ca să nu scadă prea tare rezervele de dopamină între două festivaluri, organizatorii vin cu un “tratament” special tocmai în inima Emiratelor Arabe Unite, în Dubai – oraşul cosmopolit care te face să uiţi că te afli totuşi într-o ţară musulmană. În 2024, Untold Dubai a avut loc între 15 şi 18 februarie. Agenţiile de turism precum Der Tour sau Eventuria au profitat imediat de ocazie pentru a vinde nişte pachete turistice festivalierilor. Dar şi alte afaceri se agaţă de acest eveniment. De exemplu, patronii Aqua Carpatica s-au gândit să îşi promoveze brandul fix la un festival în care nu apa este “combustibilul”, ci alcoolul. Totuşi, în mijlocul deşertului, poate nu este o idee rea să vii cu apa îmbuteliată de acasă.
Se va ţine Untold Dubai 2025? Da, însă datele nu se cunosc momentan. Iar dacă locaţia aleasă anul trecut a fost Expo City Dubai, rămâne de văzut dacă se va păstra şi anul viitor. Organizatorii de festivaluri însă ne-au demonstrat că se ataşează foarte mult de o locaţie. Cei care au cumpărat bilete la Untold Dubai au cheltuit cel puţin 1000 de euro pentru un sejur de 5 nopţi.
Problemele semnalate pe internet de cei care au participat la Untold Dubai 2024 se referă în special la faptul că firma organizatoare nu mai restituie banii rămaşi necheltuiţi pe brăţările de festival precum şi la faptul că organizarea lasă de dorit.
De ce un festival de “muzică” pregătit de români tocmai în Dubai cu artişti internaţionali? Pentru că oraşul Dubai trăieşte doar din turism. Iar pentru a întreţine turismul, e nevoie de foarte mult marketing şi de foarte multe evenimente. Însă dincolo de turism, dezvoltatorii imobiliari profită şi ei de valul mare de oameni care rămân vrăjiţi de această oază din deşert. Turiştii pot fi foarte uşor ademeniţi să facă investiţii imobiliare în Dubai – o altă cutie a pandorei. Însă dreptul de proprietate într-o ţară musulmană este complet diferit de cel cu care suntem noi obişnuiţi în spaţiul Uniunii Europene, deci mare atenţie la aceşti “agenţi imobiliari”!
Concluzie
Este greu de estimat numărul oamenilor care îşi pun mari speranţe în Untold. Cu siguranţă, acest festival este o vacă de muls nu doar pentru firma organizatoare, ci şi pentru partidul politic aflat la putere în Cluj-Napoca (PNL), pentru Banca Transilvania (care nu poate rata această ocazie pentru a se infiltra în vieţile tinerilor, asigurându-şi o nouă generaţie de debitori), pentru RedBull (care a avut o prezenţă impozantă în cadrul stadionului, încurajând consumul de energizante în combinaţie cu alcool), pentru artişti, pentru hotelieri şi mulţi, mulţi alţii… Acest festival pompează bani în buzunare fix într-o lună moartă pentru majoritatea afacerilor, pe fondul concediilor de odihnă. Dar oare nu cumva costurile sunt mai mari decât beneficiile?
Sunt Molcuţ Teofil Marius – antreprenor, florar şi economist cu 18 ani de experienţă. Obişnuit să străbat drumuri neumblate încă de pe vremea când eram editorul primei reviste de design floral din România – Florists Only, nu îmi este frică să mă avânt spre necunoscut. Din contră, cred că acolo putem găsi adevărate comori. Site-ul dupaliceu.ro s-a născut din dorinţa de a oferi tinerilor adulţi o înţelegere mai clară a realităţii economice. Având o perspectivă corectă asupra realităţii, ne vom putea bucura cu toţii de rodul muncii noastre şi vom putea transforma anii de viaţă activă în cei mai frumoşi ani…