După liceu, fiecare absolvent caută o sursă de venit. De preferinţă, bani rapizi şi uşori, nu-i aşa? A avea un venit propriu este probabil cel mai important pas spre câştigarea independenţei faţă de părinţi. Apare dilema: angajat sau antreprenor? Afacerile MLM par să se situeze undeva la mijloc, la prima vedere… Şi nu puţini elevi au cochetat cu astfel de afaceri chiar în timpul liceului. Ba chiar au părinţi puternic implicaţi în network marketing. Dar oare se câştigă bani în companiile MLM (multi-level marketing)? În această serie de articole am să îţi spun tot ce trebuie să ştii despre network marketing.
MLM – la graniţa dintre afaceri piramidale şi corporaţii multinaţionale
Între afacerile de tip MLM şi afacerile piramidale este o linie extrem de fină. La prima vedere, sunt greu de deosebit. Cineva spunea că mult mai piramidale sunt corporaţiile multinaţionale unde angajaţii de la bază nu vor ajunge niciodată să câştige mai mult decât şefii lor. În multinaţionale, structura salarială este într-adevăr piramidală, iar salariile sunt descrescătoare pe măsură ce cobori fiecare treaptă ierarhică. Totuşi, unii cred că în afacerile de tip MLM, dacă te implici suficient de mult şi aduci noi oameni (îţi formezi o „echipă”), poţi să depăşeşti câştigurile superiorilor tăi. Sunt sigur că astfel de situaţii există şi sunt posibile, dar sunt mai degrabă o excepţie.
Această posibilitate incertă de a câştiga mai mult decât superiorii nu este nici pe departe un argument solid pentru a te înscrie într-o afacere MLM.
Două aspecte nu sunt comunicate din start.
Primul: că într-o afacere piramidală, accentul nu cade pe produse, ci pe recrutare.
Al doilea: că profitul companiei este generat de „consumul intern” nu de vânzările realizate în afara schemei piramidale.
Problemele încep să apară de îndată ce nu mai sunt introduşi noi oameni.
Chiar dacă afacerile bazate pe network marketing vând produse aparent bune şi calitative, preţurile sunt destul de piperate în comparaţie cu produsele similare din comerţ. În plus, produsele sunt rareori cumpărate de oameni din afara sistemului. De ce credeţi că există o mulţime de limitări în privinţa canalelor de distribuţie? Nu îţi poţi face propriul site cu produse, nu le poţi expune la o tarabă sau în propriul magazin şi aşa mai departe… Tocmai pentru că profitul nu vine din vânzarea produselor, ci din înscrierea de noi “distribuitori”. Aspectele acestea nu sunt bătătoare la ochi la primul contact cu această lume paralelă. Dar curând după achiziţia starter-kit-ului, noii recruţi vor fi imediat presaţi să aducă noi oameni. Vânzarea produselor trece pe plan secund, ceea ce ar trebui să fie suficient pentru a ridica un steguleţ roşu.
Trebuie să îţi deschizi propriul cont de „distribuitor” când tu doar vrei să încerci produsele? Nu e normal să te simţi presat sau constrâns atunci când vrei să încerci un produs oarecare…
Trebuie să achiziţionezi un pachet de produse (starter kit) de care nu ai cu adevărat nevoie? Steguleţ roşu.
Eşti presat să aduci noi oameni? Alarmă! Înseamnă că banii nu vin din vânzarea produselor, ci din recrutare – din pierderile celor nou intraţi.
De ce este greu să te retragi din MLM sau să spui STOP?
Iniţial, poate fi jena faţă de persoana care te-a invitat sau simpla nevoie de a aparţine unui grup. Unii o iau ca pe o provocare: vor să-şi demonstreze că pot. Alţii au nevoie de un stimul sau de ceva ce să dea vieţii mai mult sens, un condiment… Un alt motiv ar fi acela de a nu părea un om fără cuvânt sau un laş, un om care se dă bătut la primul obstacol. Tuturor ne place să ne simţim importanţi şi să lăsăm impresia că se poate conta pe noi. Foarte puţini sunt cei care chiar îşi doresc să facă performanţă în MLM.
Network marketing-ul mizează pe nevoia oamenilor de a-şi păstra relaţiile (şi aparenţele) pentru care vor face sacrificii şi alegeri chiar neprofitabile. Cât timp? Studiile au arătat că aproape jumătate renunţă în primul an… Internetul însă este plin de mărturii ale foştilor MLM-işti care s-au trezit (prea târziu) că aşazisa „afacere” i-a îndepărtat de prieteni şi chiar le-a destrămat familia…
Scurt istoric al schemelor piramidale
Una dintre cele mai vechi companii de tip multi-level marketing este compania AVON. Fondată de David H. McConnell în 1886, compania s-a numit la început „California Perfume Company”, schimbându-şi numele în AVON abia în 1939. Tot în acea perioadă, genul acesta de afacere a fost experimentat şi de un cunoscut scriitor motivaţional: Napoleon Hill. După o viaţă plină de eşecuri, acesta fondează Automobile College of Washington, unde studenţii ar fi trebuit să înveţe cum să vândă maşini. În loc să înveţe “meserie”, studenţii erau încurajaţi să vândă cursuri şi să înscrie noi studenţi contra unui comision. Nu a durat mult până când studenţii s-au prins de înşelăciune, iar afacerea s-a dezintegrat.
Alte companii care apelează la network marketing în prezent vă sunt deja cunoscute: Amway, Herbalife, Nu Skin, Oriflame, Farmasi, Kirby, Forever Living Products (Aloe Vera), Tupperware, Thermomix, doTERRA, unele firme de asigurări, iar lista nu se opreşte aici… În cadrul procesului de americanizare a planetei, companiile MLM au cucerit treptat noi teritorii. Şi pentru că nu se bucură de un renume prea bun, multe companii MLM nu se prezintă din start aşa ci aleg fel şi fel de eufemisme.
Iată când au apărut cele mai cunoscute companii bazate pe network marketing:
- AVON – 1939
- AMWAY – 1959
- ORIFLAME – 1967
- NU SKIN – 1984
- HERBALIFE – 1980
- FOREVER Living Products – 1978
- FARMASI – 2003
- THERMOMIX – 1971
Cu excepţia Oriflame, toate au fost înfiinţate pe tărâm american.
Secretul longevităţii afacerilor de network marketing
Longevitatea acestor companii se datorează mai multor factori printre care:
- lipsa unei educaţii economice sănătoase în liceu şi facultate
- lipsa unei educaţii teologice sănătoase şi implicit a faptului că economia nu este studiată şi din perspectivă teologică
- promisiunea unui câştig rapid şi fără efort
- sărăcia şi constrângerile financiare
- datoriile presante (credite şi facturi restante)
- şomajul (aparent, MLM-urile oferă un „job” relativ uşor de obţinut)
- iluzia unei comunităţi elitiste de consumatori preocupaţi de sănătatea lor şi a celor dragi
- posibilitatea de a face parte dintr-o comunitate axată pe dezvoltare personală, dar mai ales pe dezvoltarea calităţilor de lider
- credulitatea “visătorilor” că într-o zi vor atinge „independenţa financiară” prin vânzarea produselor puse la dispoziţie de companie
Lipsa de educaţie economică din liceu este evidentă. Economia se studiază în special în clasa a XI-a, doar o oră pe săptămână, iar programa este departe de realitate. Nici în liceele economice nu se predă suficientă economie. Vi s-a prezentat vreodată o perspectivă asupra acestor afaceri în timpul liceului? Mie niciodată, deşi am absolvit un liceu teologic. Dar nici la facultate nu s-a vorbit deloc despre afacerile de tip MLM.
Un economist bun ar înţelege imediat că sistemul nu îi avantajează deloc pe ultimii intraţi. Doctorii în economie ar fi putut să tragă un semnal de alarmă de mult! Dar preferă să protejeze sectorul MLM, aşa cum protejează şi sectorul financiar-bancar. Iar protecţia este asigurată prin CENZURA din manualele şcolare şi universitare – o cenzură prin omisiune, prin prezentarea adevărului doar pe jumătate…
!!! NU PIERDE PARTEA A II-a !!!
Sunt Molcuţ Teofil Marius – antreprenor, florar şi economist cu 18 ani de experienţă. Obişnuit să străbat drumuri neumblate încă de pe vremea când eram editorul primei reviste de design floral din România – Florists Only, nu îmi este frică să mă avânt spre necunoscut. Din contră, cred că acolo putem găsi adevărate comori. Site-ul dupaliceu.ro s-a născut din dorinţa de a oferi tinerilor adulţi o înţelegere mai clară a realităţii economice. Având o perspectivă corectă asupra realităţii, ne vom putea bucura cu toţii de rodul muncii noastre şi vom putea transforma anii de viaţă activă în cei mai frumoşi ani…