network marketing part 2

Network marketing (P2): dezvoltare personală şi religie aplicată în economie 

Între creştinism şi economie există o legătură strânsă, la fel ca între network marketing şi industria de dezvoltare personală. Fie că ne place, fie că nu, economia este rezultatul tuturor interacţiunilor umane. Dar înainte ca acţiunea să se concretizeze, ea devine gând. Felul în care acţionăm depinde de valorile pe care le îmbrăţişăm în adâncul inimilor noastre. Ce anume ne motivează să facem o alegere şi nu alta? Acţionăm din egoism? Sau din altruism?

Economia şi religia pornesc din acelaşi punct: din mintea noastră. Acţiunile noastre reflectă viaţa interioară a fiecăruia. Economia înseamnă de fapt o înşiruire de gânduri care devin acţiuni economice. Iar credinţele cele mai profunde (religia) influenţează comportamentul uman.

Am mai spus şi repet faptul că teologii nu ştiu economie, iar economiştii nu ştiu teologie. Aşa se explică faptul că mulţi antreprenori aplică eronat principii creştine în economie. Şi tot aceasta este una dintre explicaţiile pentru care vom găsi mulţi creştini evanghelici implicaţi în MLM-uri. În bisericile evanghelice nu s-a spus niciodată nimic rău despre network marketing. Şi nici nu cred că se va spune vreodată. Oare să fie şi preoţii şi pastorii implicaţi în network marketing? Sau succesul MLM-urilor în comunităţile creştine e dat tocmai de faptul că există o aşa de mare similitudine între network marketing şi creştinism?

Modelul de business al MLM-urilor este inspirat din „marea trimitere”

Duceţi-vă şi faceţi ucenici din toate neamurile, botezându-i în Numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh.” – Matei 28:9

mlm si dezvoltare personala in bisericaMarea trimitere este luată în serios în special în bisericile (neo)protestante. Activitatea misionară şi implicarea socială este o prioritate pentru acestea, punctul culminant fiind botezul nou-testamentar. Acesta este modul prin care proaspeţii convertiţi exprimă public schimbarea din inima lor – adică faptul că l-au acceptat pe Isus Hristos ca Mântuitor personal şi că au început o nouă viaţă de credinţă activă. Prin mărturisirea credinţei în apa botezului, noul creştin devine şi membru în biserica locală. Marea trimitere continuă să fie relevantă şi astăzi tocmai datorită faptului că omul nu se naşte “împăcat” cu Dumnezeu, ci trebuie să aleagă de bună voie să-şi petreacă eternitatea cu Dumnezeu. Iar pentru a-l convinge pe om să ia o decizie, este nevoie de predici convingătoare şi persuasive…

Bisericile mai vechi (catolică şi ortodoxă) nu adoptă prozelitismul religios deoarece consideră că oamenii „se nasc” sau devin creştini când sunt mici, în momentul botezului. În plus, ele se şi bucură de o poziţie dominantă şi de o bogată moştenire istorică. Pentru ele, marea trimitere nu mai este atât de relevantă. Faptul că se construiesc o mulţime de biserici nu se datorează “creşterii” naturale a bisericii prin misionarism şi prozelitism. Este o “creştere falsă” într-o încercare disperată de a salva aparenţele. (Desigur, vom întâlni şi botezul adulţilor în bisericile ortodoxe, atunci când cineva alege să-şi schimbe religia, de obicei pentru a se putea căsători sau în alt interes.) În locul prozelitismului religios, vechile biserici aleg izolarea şi monahismul.

Privind la fondatorii celor mai mari afaceri MLM, putem spune că ele sunt replica unor creştini rebeli care au văzut în “marea trimitere” un potenţial imens nu pentru Biserica lui Hristos, ci pentru ei înşişi. Au văzut posibilitatea de a-şi construi propria Împărăţie aici pe pământ.

Astăzi, în MLM-uri, ortodocşii se înscriu cot la cot cu catolicii, protestanţii şi alte feluri de „creştini”.

Oamenii se alătură companiilor de vânzări directe ca şi cum ar deveni membri într-o biserică locală. Întâlnirile de prezentare a „oportunităţii de afaceri” se aseamănă cu întâlnirile unei biserici evanghelice, deoarece, în urma „predicii”, vorbitorii se aşteaptă ca noii veniţi – „necredincioşii” – să ia o decizie. De preferinţă, decizia de a se salva pe plan financiar şi de a crede din toată inima lor în potenţialul afacerii. Şi cum altfel decât „devenind chiar ei înşişi primii lor clienţi”?

La prezentarea MLM ca la biserică

Întâlnirile MLM sunt replica 1 la 1 a serilor de „evanghelizare” din bisericile protestante. Prezentatorul joacă rolul pastorului, având bune calităţi de orator. Aţi fost vreodată la o astfel de întâlnire? Dacă nu sunteţi familiari, daţi-mi voie să detaliez.

În cadrul acelei întâlniri speciale predicatorul expune Cuvântul lui Dumnezeu şi aduce o serie de argumente prin care să îi convingă pe cei prezenţi că sunt păcătoşi şi că au nevoie de mântuire, de împăcare cu Dumnezeu. Pastorul insistă pe faptul că oamenii se pot schimba şi că pot să devină nişte făpturi noi, care nu se mai îndreaptă spre iad, ci spre cer… Evanghelistul (un pastor cu experienţă în astfel de mesaje) îi cheamă pe toţi la credinţă în Isus Hristos şi la mărturisirea publică a acelei credinţe prin botez nou-testamentar. După acea seară în care au auzit evanghelia (vestea bună a răscumpărării omului prin jertfa lui Isus Hristos), fiecare poate să plece acasă descătuşat şi despovărat, gata să înceapă o nouă viaţă… O viaţă de pocăinţă în care noul om înţelege prin dezvoltare personală că trebuie să se asemene tot mai mult cu Isus.

Asemănător decurg lucrurile şi la întâlnirile MLM. Reprezentanţii „cu experienţă” care au ţinut zeci sau sute de „predici” şi au convins o mulţime de oameni că au nevoie de „mântuirea” oferită de sistemul piramidal, îşi încearcă încă o dată norocul. Cu un discurs perfectat şi cu cuvinte bine alese din „Evanghelia” pe care au primit-o de sus, de la superiori, ei încep să vorbească cu încredere despre noua viaţă pe care ar putea s-o experimenteze cei ce vor munci pentru visul lor. Şi nu puţini sunt cei ce cred că odată ce devin membri ai „bisericii” MLM, vor putea începe o viaţă mai bună – viaţa la care au visat dintotdeauna.

Dar cu fiecare zi, visul pare tot mai departe… Şi totuşi, încă mai sunt oameni care cred că promisiunile făcute de reprezentanţii mai vechi ai MLM-ului chiar se pot îndeplini. Nu puţini cred că totul se reduce la a cumpăra şi a vinde produse de calitate… şi că vor face bani din asta. După cum am spus şi cu altă ocazie: în economie este nevoie de multă credinţă…

Network marketing-ul nu întârzie să îşi arate adevărata faţă. Motorul MLM-urilor este tocmai recrutarea continuă de noi „distribuitori”. Marea trimitere aplicată consecvent şi „profesionist”. Candidaţii ideali? Tinerii virgini – adică proaspeţi absolvenţi de liceu, fără niciun contact anterior cu această industrie.  Dacă bisericile ar trata MAREA TRIMITERE cu aceeaşi seriozitate cu care o tratează MLM-iştii, ar fi neîncăpătoare…

Între timp, însă, MLM-iştii continuă să fie nişte mici „evanghelişti” care repetă aceeaşi „predică” fiecărui om pe care îl întâlnesc sperând să îl convertească şi să îl câştige în „echipa” (bisericuţa) lui. Ei speră ca din zecile sau sutele de oameni racolaţi, cel puţin unul să se implice trup şi suflet… Iar ciclul se tot repetă, zi de zi, lună de lună, an după an… Şi nu se opresc aici.

Dezvoltarea persoanlă: condiţie obligatorie pentru a avea succes în MLM

prezentare mlmMarea majoritate a companiilor de network marketing pun un mare accent pe dezvoltarea personală. În esenţă, ele spun cam acelaşi lucru: „Tu nu eşti suficient de bun ACUM. Dar poţi să devii!” Dacă îţi doreşti succes, trebuie să te laşi ghidat de superiorii tăi, să citeşti cărţi de dezvoltare personală şi self-help, iar la un moment dat chiar să participi la o conferinţă a împătimiţilor de dezvoltare personală unde vei primi o doză şi mai mare de motivaţie.

Cu alte cuvinte, reprezentanţii MLM-ului s-au şi spălat pe mâini în cazul în care tu nu vei avea succes. Eşecul va fi din vina ta. Nu ai investit suficient de mult în tine. Eşti mediocru. Eşti slab. Eşti incapabil. Nu te poţi compara cu cei care au adoptat dezvoltarea personală ca stil de viaţă.

Acum este momentul să punem industria dezvoltării personale în context. La umbra MLM-urilor s-au dezvoltat tot felul de afaceri dubioase. Datorită lor au prosperat o mulţime de autori şi „predicatori” care vorbesc despre succes, despre leadership şi management, despre cum să îţi depăşeşti limitele, despre cum să îţi schimbi gândirea ca să atragi succesul, despre cum să îţi schimbi viaţa şi să obţii ceea ce îţi doreşti. O mulţime de teme care sună diferit, dar în esenţă oferă acelaşi conţinut.

Business coaches (antrenorii de afaceri sau de afacerişti) se hrănesc din adepţii MLM-urilor, pe lângă alţi aspiranţi la titlul de „antreprenor” sau „independenţi financiar”. Ei au devenit experţi în a împacheta diferit acelaşi conţinut. În plus, sunt oratori versaţi şi au o carismă aparte. Cei mai renumiţi „coach” sunt de fapt lideri ai cultului dezvoltării personale. Vreţi şi câteva nume? Tony Robbins, John C. Maxwell, Napoleon Hill, Brian Tracy, Jim Rohn, iar de pe la noi Lorand Soares Szasz şi Andy Szekely, ca să numesc câţiva…

Cum poţi să devii business coach?

La fel de uşor precum intri într-un MLM! Oricine poate să obţină cu uşurinţă o diplomă de business coach sau de life coach.

Aşadar, din credulitatea celor ce visează să aibă succes în MLM nu câştigă doar fondatorii companiei de network marketing, ci şi toţi aceşti „evanghelişti” ai succesului şi bunăstării (auto)intitulaţi „business coach”. Mai devreme sau mai târziu, distribuitorii care intră în companii de network marketing vor ajunge să „investească” o mulţime de bani şi în „resurse” de dezvoltare personală: de la cărţi, la conferinţe departe de casă… Iar în unele companii „dezvoltarea personală” continuă nu este o opţiune, ci o obligaţie. Iată de ce se ajunge deseori în situaţia ca în network marketing investiţia să fie mai mare decât câştigurile financiare.

Multi-level marketing – un principiu creştin aplicat greşit… în afaceri

Dacă ai ajuns până aici, poate te întrebi: ce e rău în faptul că fondatorii MLM-urilor s-au inspirat din marea trimitere şi au aplicat-o în afaceri?

Este rău pentru că au deturnat chemarea adresată creştinilor şi s-au folosit de ea pentru un câştig lacom, personal. Dacă marea trimitere urmărea binele suprem al fiecărui discipol al lui Hristos şi siguranţa vieţii veşnice, prin prozelitismul MLM-ist se urmăreşte doar binele suprem al fondatorilor şi al celor de la vârful ierarhiei. Marea trimitere avea un caracter altruist şi sacru. Afacerile de tip multi-level marketing au un caracter laic şi egoist.

Richard DeVos, cel ce a fondat compania MLM Amway alături de Jay Van Andel, a fost un creştin reformat. El s-a bucurat de o educaţie în spirit creştin în şcoli creştine private. Rex Maughan, fondatorul Forever Living Products, a fost mormon. Mormonii sunt cunoscuţi pentru intensa lor activitate „misionară”. În plus, în statul american Utah, un procent mare din populaţie este implicat în afaceri de tip MLM. David Hall McConnell, fondatorul AVON, a fost atât mason, cât şi prezbiterian. Ba chiar a fost unul dintre fondatorii bisericii prezbiteriene din Suffern potrivit biografiei postate pe site-ul dedicat California Perfume Company*.

Astăzi, “religia” care stă în centrul afacerilor MLM este dezvoltarea personală. Dincolo de produsele aparent utile pe care le vând, aceste companii vând cărţi, seminarii şi conferinţe ale unor autori motivaţionali deveniţi “predicatorii” veneraţi de întreaga industrie de network marketing. Afacerile MLM vând iluzia succesului ambalată frumos. Adevăratele produse pe care le vând sunt “succesul” şi “independenţa financiară” – iluzii pentru cei de la baza piramidei, dar realităţi pentru cei de la vârf. Setea naturală a oamenilor după succes şi independenţă financiară ţine aceste afaceri în funcţiune…

Succesul afacerilor clasice este dat de calitatea produselor sau a serviciilor prestate. Un produs sau serviciu de calitate va atrage automat un număr mare de consumatori fără a fi nevoie de prezentări elaborate şi de un sistem piramidal. Un produs şi serviciu de calitate nu se teme să concureze cu alte produse asemănătoare într-o piaţă liberă. Totuşi, religia dezvoltării personale s-a infiltrat şi în afacerile clasice. Oamenii din “vânzări” sunt trimişi la fel şi fel de seminarii susţinute de aceiaşi “business coach” şi “life coach” care sunt adulaţi şi de mlm-işti.

Nevoia de apartenenţă, de socializare şi… de dezvoltare personală

Nu încape îndoială că ceea ce dă forţă unei organizaţii sunt oamenii – resursa umană. Aşa cum albinele se ştiu organiza într-un stup, tot aşa şi noi oamenii căutăm să facem parte din ceva mai mare: o organizaţie religioasă, o companie multinaţională, o şcoală – în fine, o comunitate. Afacerile de tip MLM oferă această posibilitate de a face parte dintr-o organizaţie şi de a socializa cu oameni la fel ca tine, cu aceleaşi probleme şi preocupări.

Spre exemplu, conferinţele Amway seamănă foarte mult cu o biserică în care liderii „cultului” nu ţin predici, ci discursuri motivaţionale. Un vorbitor care este deseori invitat la astfel de conferinţe este John Calvin Maxwell – cel ce s-a autointitulat „expert în leadership”. John Maxwell este un fost pastor metodist. El a renunţat la această slujbă pentru a-şi dezvolta afacerea în jurul conceptului de leadership. Acest cuvânt magic este un concept vag şi un alt fel de a spune „dezvoltare personală”. Ce fel de afacere? Ai ghicit – tot o afacere multi-level marketing.

Cărţile lui Maxwell sunt pe lista cu lecturi obligatorii pentru distribuitorii Amway. Dată fiind pregătirea sa teologică, nu e de mirare că mulţi creştini evanghelici cad în plasa MLM datorită numelui său. Însă ce nu ştiu mulţi este că Maxwell a devenit un înfocat susţinător al MLM-urilor, un narcisist şi un promotor al „evangheliei prosperităţii”. La cei 76 de ani ai săi, încă pare de neoprit. A scris peste 90 de cărţi despre leadership şi se pare că încă nu a epuizat subiectul… Şi nici editura Amaltea nu oboseşte în a-i traduce cărţile în limba română.

Un alt guru pentru MLM-işti este Tony Robbins. El i-a avut printre mentori pe Jim Rohn şi pe părintele NLP (neuro-linguistic programming) John Grinder. Un bilet la conferinţele sale costă sute, chiar mii de dolari. În România, editura care îi promovează din plin cărţile este editura Act şi Politon. Partea bună este că oamenii încep să realizeze că este un personaj controversat. Sfaturile şi ideile lui trebuie trecute prin filtrul propriilor principii şi valori, nu luate drept un adevăr absolut şi infailibil.

 

Nu pierde partea a 3-a! Vom vorbi despre ce anume face ca afacerile de tip MLM să fie atât de atractive. Totodată, vom vorbi şi despre dezavantajele acestor afaceri. Pentru că înainte să iei o decizie, trebuie să studiezi problema din toate unghiurile!

*Sursa: https://www.californiaperfumecompany.com/people/cal_mcconnell_sr.html